Ana sayfa    |     Hakkında    |    Dental Fotograf   |    Kurslar - seminerler  |      Sanat      |     İletişim        |      E-mail  

|   Dental Fotograf    |     DENTAL FOTOGRAFÇILIK  kitap   |   Kurslar - seminerler

 

DENTAL FOTOĞRAFÇILIK

ÖMER ENGİN

 

Günümüz diş hekimliği diğer tıp branşların da olduğu gibi tedavi etme sanatını başarıyla uygulayabilmek için teknolojiyi en üst seviyede her gün kendini yenileyerek  kullanmaktadır. Başarının en önemli öğelerinden biri iletişimdir. Zamanın baş döndürücü bir hızda aktığı, üretilenin neredeyse üretildiği anda eskidiği günümüzde iletişim de, dijital ortama girerek çok hızlandı. İletişimin en önemli parçalarından biri olan fotoğraf da bundan payını aldı. Artık dijital fotoğraf söz konusu. Neredeyse hepimizin cebinde veya çantasında bir dijital makine ya da fotoğraf çekebilen cep telefonu. Zaten fotoğraf çekmekte çok kolaylaştı. Üretici firmaların reklamlarında “fotoğraf çekmek için siz düğmeye basın, gerisini biz hallederiz “ sloganları yer alıyor. Çekilen fotoğraf saniyeler içinde bir başka yere gönderile biliyor. Her şey çok hızlı. Bilgisayarlarımız binlerce fotoğrafla dolu; ekranda bu fotoğraflar hızla akıyor. Artık banyo için fotoğraf laboratuarına giden dia lar ne zaman gelecek diye beklemiyoruz. Hatalı çekilmiş fotoğrafı sihirli program "Photoshop", bir dokunuşta düzeltir. Hastamız Fotöye oturduğunda hemen aldığımız fotoğrafları İnternet ortamında paylaşabiliyoruz. Önemli vakalarımız için elimizde onlarca fotoğraf var. Bir başka hastaya neler yapabildiğimizi anında ekrandan gösterebiliyoruz. Pekiyi gerçekten bunları yapabiliyor muyuz?   İnternette paylaştığımız olgu fotoğraflarının altına “Cep telefonuyla çektim. Bulanıklık için kusura bakmayın” ifadesini yazma ihtiyacı hissediyor muyuz? Çok önemli bir makale yayıncıya gittiğinde; makaleyi destekleyen fotoğraflar editör tarafından “Bu fotoğraflar baskı açısından uygun değil” cümlesiyle geri geliyor mu?  Fotoğraflardaki renkler gerçekten hastanızın renkleri mi? Hukuki bir sorunla karşılaşırsam elimdeki olgu fotoğrafları bana yardımcı olacak mı? Neden benim çektiğim fotoğraflar böyle net ve güzel değil? “Benim makinem iyi fotoğraf çekmiyor senin makinenin markası ne veya senin ki kaç megapiksel?” Bu soruları mı soruyoruz?

         Çok sık karşılaştığım yukarıdaki soruların cevaplarını, komplike teorik bilgileri mümkün olduğunca kısaltarak, bir kitap da toplamayı düşündüm. Bu konudaki en önemli etken ülkemizde dental fotoğrafçılıkla ilgili hiçbir kitap olmamasıydı. Meslektaşlarımızın kullandıkları makinelerin tüm özelliklerine hâkim olabilmeleri için dental fotoğrafçılığın vazgeçilmezi haline gelen dijital fotoğraf makinelerinin genel özellikleri ve çalışma prensiplerini, uluslararası kabul gören dental fotoğraf standartlarını örnekleriyle kitap konularına dâhil ettim. Çok hızlı ilerleyen teknolojiyi yakından takip eden dijital fotoğraf makinelerine, her gün eklenen yeni özellikleri tek tek almadım. Aksi takdirde, bu kitabın her ay yenilenmesi gerektiğinden basımı söz konusu olmazdı. Literatür takibinde kolaylık sağlaması açısından, İngilizce olan fotoğrafik terimlerin türkçe karşılıklarını da yazarak olduğu gibi aldım.  

Bu kitabın uzun hazırlık sürecinde her türlü desteği veren sevgili eşim Dt. Şükran Engin’e ve Almancadan tercümelerde sevgili kızım Ayşegül Engin’e teşekkürü borç bilirim. Ayrıca Quintessence Yayıncılık sahibi Dr. Ertuğrul Çetinkaya ve personeline titiz çalışmalarından ötürü müteşekkirim.

Ömer Engin

İstanbul 2010

 

BÖLÜM 1: Giriş

BÖLÜM 2: Temel Bilgiler

BÖLÜM 3: Dental fotoğraf çekim prosedürleri

BÖLÜM 4: Dijital Prosedür

 

Copyright © Ömer Engin 2000-2016 Tüm hakları saklıdır.

Görsel ve Yazılı Eserlerin İzinsiz Olarak Kısmen veya Tamamen Kopyalanması ve Kullanılması, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına Göre Suçtur.
All Images and Text Published in www.omerengin.com are Copyright © Protected by The Author, All Rights Reserved. Use By Author Permission Only.
Son güncelleme: 10-09-2016 .